Mit keres ez a cikk az elektronikai szerviz honlapján? Ez egy alkalmi téma lesz és nem az elektronikai vonalhoz, hanem a házilag elkészíthető dolgokhoz szántam. A mai téma tehát: Sör készítés házilag egyszerűen otthoni anyagokból, ez a kenyér sör!
A kenyér sör recept
Igen, házilag is tudsz sört készíteni, ennek Magyarországon nagy múltja van. Egyszerűen és házi kellékek és hozzávalók felhasználásával is lehet a bolti sörnél finomabb és egészségesebb italt készíteni. Bár a tv javításhoz nem sok köze van, de mivel szeretem a házi sört ( bort és pálinkát ) érdekel ez a terület is.
A sör receptje kb. 10 l házi sör elkészítéséhez elegendő.
1., A kenyér sör összetétele
- 2 kg száraz kenyér és a kenyér héj vegyesen. Ha csak kenyérhéj van akkor az még jobb. A rozskenyér és a barna kenyér megfelelőbb, de a fehér is jó. Azt alkalmazd ami van otthon!
- 0,5 kg méz,
- 1 dkg borsmenta fűszer szárítva ( lehet fodormenta vagy borsfű is )
- 1 dkg kakukkfű
- 1dkg rozmaring ( nem baj ha nincs otthon )
- 1dkg komló ( csak ha komlós sör jelleget akarsz a sörnek )
- 1dkg koriander ( csak ha édeskés sör helyett a kesernyést szereted )
- 0,5 kg aszalt alma vagy körte vagy egyéb aszalt gyümölcs ( ha édes gyümölcsös ízt akarsz, ha hagyományos sört akarsz akkor ne tedd bele, mert a méz akkor is gondoskodik a jó ízéről )
- 12 liter meleg víz
2., Hogyan kell a sört beoltani, mi legyen a sör élesztő?
- 3 dl gyümölcs erjedő leve ( piros - fekete bogyós a legjobb, de jó must is < fekete szemű szőlőt összenyomsz > vagy amit találsz otthon )
- ha kenyeret szoktál sütni akkor a kenyér kovász is jó és a kaparó is ( 4-5 dkg ) , csak fell kell engedni a használata előtt, éppen úgy mint kenyér sütés előtt
- ha semmi ilyesmit nem találsz otthon akkor 2 dkg élesztő is megteszi az erjedt gyümölcs vagy a kenyér kovász helyett, de ebben az esetben lesz benne egy bolti anyag, amit nem Te készítettél és nem lesz teljesen házi a söröd!
Mindhárom módszer gyakorlatilag élesztőként működik.
3., Elkészítés
A kenyeret és a kenyér héjat össze kell törni darabosra és a vízben be kell áztatni. Lassú tűzön kell melegíteni egészen 70°C - ig. A 70 fokot érjük el és tartsuk ezt a hőt 2 órán át! Ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót. ( kivéve az élesztőként használt anyagot, lásd a 2., pontot )
Még 35 percig melegítjük 90 fokon. Ezt követően magától hagyjuk lehűlni az egészet 36 fokra.
Most langyos vízzel oldjuk fel az élesztő anyagunkat és adjuk hozzá a kb. 36 fokos keverékünkhöz. Az élesztőként szolgáló anyagot a 2. pontban írtam le.
3 napig hagyjuk erjedni a sört egy hűvös helyen. Pl: kamra
Itt nincsenek bonyolult trükkök, mint a pálinka főzésnél. Pl Pálinka 1. kör amíg ég addig jó, ha nem ég zárd el! 2. kör: 80fokról indul, 40 fokon jó. Ion cserélt vízzel lehet hígítani Szentkirályi áv. is!
A sör ágy - az Ősök söre a kenyér sör
Három nap után átszűrjük egy szövet vásznon vagy ami hasonló sűrűségű és fehér! A vastag részét a folyadéknak nyomkodjuk ki. Itt vannak a legértékesebb anyagok, amelyek a sör forrásához kellenek. Ez a szakemberek szerint a sörágy. Ez hasonló a bor és az ecet készítésénél is megszokott ágyhoz, ami egy üledék. Ezzel az anyaggal akár beolthatjuk majd a következő sörünket, amint azt tették Őseink a kenyérrel ( kovász ) és az ecettel ( ecet ágy ) is. A kenyér készítenél nem szakították meg a kovászt, nemzedékek ették így gyakorlatilag ugyanazt a kenyeret, ami akár több száz éves vagy még régebbi élesztőket is tartalmazhatott. Minél régebbi sörágyad van annál jobb söröd lesz!
Ne felejtsd el az eszközök tisztítását a munka után. A tisztítás minden eszköznek fontos, mert csak így használhatjuk legközelebb is hatékony, pont mint az elektronikában pl: egy laptop esetében is.
A sör átfejtése
1 napig megint pihentetjük és utána az alsó üledéket nem felkavarva egy cső segítségével a tiszta tetejét lefejtjük. A cső egyik végét a folyadék felső és tiszta tetejébe merítjük. A cső másik végét megszívjuk és egy másik edénybe átengedjük a sört, de csak a tiszta részt. Az alján található zavaros rész ott marad! ( A szakemberek ezt a folyamatot átfejtésnek mondják. ) Ha bort már készítettél akkor tudod miről van szó. Ha legalább 40 éves vagy akkor úgy képezeld el, ahogyan régen a benzint meg az olajat lopták. :-)
A sör palackozása
A sört sörös vagy boros üvegbe tárold és dugózd le! Hűteni szükséges! Egy - két héten belül érdemes elfogyasztani, de gondolom ezzel nem lesz probléma!
Minél tovább áll annál markánsabb lesz az íze, ez normális, mert a forrás nem áll le, a hűtéssel csak lassítani tudod a folyamatot. Valaki még jobban szereti, ha egy kicsit kiforrottabb.
A sör ereje
A sör ereje vagyis a sör alkohol foka annál magasabb minél tovább érik. A megadott érési idők az optimális adatok, de ettől el lehet térni mindkét irányban. Ha több alkalommal csinálod, úgy is ki fogod tapasztalni a Te ízlésednek megfelelőt.
Gondolom nem kell részletesen kifejteni, hogy a házi sörnek is van alkohol tartalma és a fogyasztása csak mértékkel ajánlott.
Figyelem! Csak saját felelősségre készítsd el ezt a receptet! A szerző nem vállal semmiféle felelősséget, ha károd keletkezik vagy megsérülnél vagy kárt okoznál! Ha nincs konyhai tapasztalatod, ne sör főzéssel kezd el! :-)
A régiek kenyér ser receptje
A régiek nem kenyér sörnek hívták ezt a sört, hanem "kenyér ser - nek". Számtalan formában létezett a különböző tájakon. Gazdag hagyománya volt a sör főzésnek. Ezért nem biztos, hogy az amerikai vagy a bajor sör jobb, mint amit otthon készitel.
A legjobb sör a világon
Amit házilag csinálsz, azt lassan hozzá tudod igazítani a saját íz világodhoz, és számodra ez lesz a legjobb sör a világon!
A sör mellékhatásai
A sör mellékhatása, hogy számtalan vitamint és emésztést segítő élesztőt tartalmaz. Nem ismert negatív mellékhatása ha mértékkel fogyasztod. Hasonlóan a borhoz itt is az immunrendszer erősítő hatások és a vitaminok dominálnak. Nem véletlenül ezek a legnépszerűbb férfi italok mindenhol.
Élvezd
A sör elkészítéséhez és a fogyasztásához is sok örömet kívánok! A sör színe felér egy fényterápiával és a zamata igazán jó kedvre deríthet egy szomjas forró nyári napon.
Ha van észrevételed, ötleted, hogyan lehet még fejleszteni és finomítani rajta akkor alul szólj hozzá!
A sör csodaszer, mert
A sörnek nyugtató - hangulatjavító hatása is van alkohol tartalma miatt és azért is, mert amíg elkészíted, nem lógsz az interneten és nem bámulod a tévét.
Viszont ha készen van akkor bármilyen kikapcsolódás alkalmával fogyaszthatod barátaiddal, akár a foci vb ideje alatt is, miközben nézed a tévében a közvetítéseket.
Elkészítése után sikerélményed lesz, ha jól csináltad!
Sok szerencsét!
és ne feledd, alapvetően ezt egy elektronikai szerviz honlapján olvastad, tehát ha elromlik a tv - laptop vagy a tablet, akkor csak az Itech Szerviz Műhelyét keresd:
Itech Szerviz
Email: laptopszerviz@gmail.com
Cím: 1151 Budapest Szövőgyár utca 2.,
Telefon: +36703172518 ( először emailben keress! )
25 revisions
Unified
Felosztás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.